Depresszió tünetei és kezelése

A depresszió tünetei

Az alábbi leírás nem teljeskörű tájékoztatás a depresszió témájában, csupán rövid ismeretterjesztő. Amennyiben depresszió tüneteit észleli magán, mindenképpen forduljon orvoshoz vagy pszichológushoz, különösen, ha tünetei már a mindennapi élet rutinfeladatainak ellátásban is akadályozzák. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszer, terápia alkalmazását, csupán segítséget nyújthatnak az enyhe lehangoltság tüneteinek kezelésében, súlyosabb esetekben mindenképpen csupán kiegészítő segítségként alkalmazzuk őket, szakemberrel konzultálva.

A depresszió tünetei igen széles spektrumon mozognak, az enyhe depressziótól a klinikai kezelést igénylő állapotig.

A depresszióval küzdő személyek érzelmi állapota sivár, helyzetüket és életüket kilátástalannak tartják, önképük többnyire sérült és negatív, értéktelennek, másokhoz képest alacsonyabb rendűnek érzik magukat. Gyakran szorongással küzdenek - melynek mértéke változó intenzitású -, mindennapjaikat alvászavarok (nehéz elalvás, gyakori felébredés vagy korai ébredés, esetleg megnövekedett alvásigény) nehezíthetik. 

Depressziós időszakban megtapasztalható az intellektuális képességek bizonyos mértékű "romlása", ez nagy valószínűséggel a csökkentiimotivációval van összefüggésben. Az érdeklődésbeszűkül, a gondolkodás lelassulhat, a kezdeményezőkészség romlik vagy teljesen eltűnik. Aki depressziós, általában fáradtnak éri magát, nehezen tud felkelni, sokszor legszívesebben egész nap az ágyban feküdne.

Szintén gyakori tünet az étvágytalanság vagy fokozott étvágy, az emésztési zavarok, főleg a székrekedés.

A depresszió kezelése

A depresszió kezelésében számos eszköz áll rendelkezésünkre, állapottól függően elegendő lehet az egyéni és/vagy csoportosterápia, azonban, ha orvosunk szükségesnek találja, gyógyszer szedése is indokolt lehet. Habár korábban egyfajta tabuként kezelte a társadalom a mentálisproblémákat, mintha azok nem lennének valódi, az élet megélését megnehezítő gondok, ez a látásmód - nagyon helyesen - egyre inkább a feledés homályába merül és helyét átveszi a tudatosság és a figyelmesség a testi problémák mellett a lélek panaszait érintő akut panaszok kapcsán is. 

Jótékony hatású gyógynövények depresszió esetén

Hangulatjavító,enyhe nyugtató hatással rendelkeznek a citromfű, a levendula, a golgotavirág, valamint a macskagyökér és az orbáncfű. Az utóbbi, az orbáncfű viszonylag erősebb hatóanyag-tartalommal rendelkezik, így antidepresszáns gyógyszerek esetén már nem ajánlott alkalmazni.

Termék rendelése

Mecsek Citromfű tea 40g

Mecsek Citromfű tea 40g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos.

Ár: 395 Ft
Megnézem

Mecsek Citromfű tea 25 x1g

Mecsek Citromfű tea 25 x 1g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos. Epehajtó.

Ár: 595 Ft
Megnézem
Újdonság

GyörgyteaCitromfűlevél 50g

Györgytea Citromfűlevél 50g

Természetes idegerősítő- és idegnyugtató hatással bír, segítséget nyújthat alvásszavarok, kezdődő depresszió, ideges eredetű szívpanaszok esetén, serkenti a máj működését, emésztésjavító és puffadásgátló hatással bír, szabályozza a pajzsmirigy működését.

Ár: 845 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Herz Citromfű 500 mg+ B vitamin 60 db

Dr. Herz Citromfű 500 mg + B vitamin 60 db

Az idegrendszer és a szív megfelelő működését támogató összetevőkkel - citromfűvel, B1-,  B6-, valamint B12-vitaminnal.

Ár: 3095 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!