Bár a citromfű leginkább alvássegítő és hangulatjavító hatásairól ismert, nem szabad megfeledkeznünk az emésztésre gyakorolt hatásairól sem! Citromfű teát, tinktúrát vagy szárítmányt használhatunk emésztési problémák kezelésére is. A viszonylag gyakori diszpepszia (felhasi diszkomfortérzés) tüneteit könnyen kezelhetjük citromfűvel.
Mik a diszpepszia tünetei?
A leggyakoribb tünetek között szerepel a korai teltségérzés, ami étkezés közben jelentkezik és csak jóval étkezés után múlik el. Jellemző még a felhasi fájdalom és égő érzés. Ritkán ugyan, de előfordulhat hányinger, puffadás és mellkasi fájdalom. Legutóbbi tünetet el kell különíteni a szíveredetű panaszoktól.
Amennyiben a panaszok két hétnél tovább fennállnak, vagy akaratlan fogyás, hányás, sárgaság vagy fekete széklet jelentkezik, sürgősen forduljunk orvoshoz! Ha nehézlégzést és erős mellkasi fájdalmat érzünk, akkor ugyancsak keressük fel orvosunkat!
A diszpepszia okai
Az emésztési problémák jó része a rossz táplálkozási szokásokra vezethető vissza. Amennyiben megreformáljuk életmódunkat, azon belül is legfőképpen az étkezési szokásainkat, akkor számíthatunk javulásra.
Gyakori hiba a rendszertelen, gyors és nagy mennyiségű étkezés, valamint problémát okozhatnak a nehéz, zsíros, túlfűszerezett ételek. Ugyancsak felelős lehet a túlzott alkohol- vagy kávéfogyasztás, a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása, a dohányzás, a stressz, bizonyos fájdalomcsillapítók vagy antibiotikumok. Ritkább esetekben komolyabb betegséget is jelezhet a diszpepszia, például fekélyt vagy epekövességet. Ha az életmódváltást követően sem javulnak a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni.
Diszpepszia kezelése citromfű teával
A diszpepszia kezelése során fontos, hogy ne tüneti kezelést végezzünk, hanem oki terápiát. Első lépésben fel kell tárni a diszpepszia okát, majd azt megszüntetni. Ha a rossz életmód okozza az emésztési zavart, akkor életmódunkon, táplálkozásunkon kell változtatni. Vezessük ki étrendünkből a finomliszteket, helyettük fogyasszunk teljes kiőrlésű pékárut, a finomított cukrot tartalmazó ételek fogyasztását szorítsuk a minimumra! A szénsavas üdítőket cseréljük le szénsavmentes ásványvízre, tisztított vízre vagy gyümölcs- és gyógyteákra. Együnk naponta többször keveset, hogy ne terheljük gyomrunkat! Kezdetben kerüljük a nyers zöldségeket, inkább főzzük vagy pároljuk meg őket és ízesítsük őket emésztést javító fűszerekkel. Ilyen a kurkuma, a gyömbér, a feketebors, a borsikafű, a bazsalikom, az édeskömény, a koriander, a pirospaprika, a majoranna és a rozmaring. Fontos azonban, hogy minden fűszert, különösen a csípőseket (borsfélék, gyömbér) csak módjával használjuk.
Emésztésünket azzal is javíthatjuk, ha minden főétkezés előtt megiszunk egy csésze citromfű teát.