Bár a citromfű leginkább alvássegítő és hangulatjavító hatásairól ismert, nem szabad megfeledkeznünk az emésztésre gyakorolt hatásairól sem! Citromfű teát, tinktúrát vagy szárítmányt használhatunk emésztési problémák kezelésére is. A viszonylag gyakori diszpepszia (felhasi diszkomfortérzés) tüneteit könnyen kezelhetjük citromfűvel.
A leggyakoribb tünetek között szerepel a korai teltségérzés, ami étkezés közben jelentkezik és csak jóval étkezés után múlik el. Jellemző még a felhasi fájdalom és égő érzés. Ritkán ugyan, de előfordulhat hányinger, puffadás és mellkasi fájdalom. Legutóbbi tünetet el kell különíteni a szíveredetű panaszoktól.
Amennyiben a panaszok két hétnél tovább fennállnak, vagy akaratlan fogyás, hányás, sárgaság vagy fekete széklet jelentkezik, sürgősen forduljunk orvoshoz! Ha nehézlégzést és erős mellkasi fájdalmat érzünk, akkor ugyancsak keressük fel orvosunkat!
Az emésztési problémák jó része a rossz táplálkozási szokásokra vezethető vissza. Amennyiben megreformáljuk életmódunkat, azon belül is legfőképpen az étkezési szokásainkat, akkor számíthatunk javulásra.
Gyakori hiba a rendszertelen, gyors és nagy mennyiségű étkezés, valamint problémát okozhatnak a nehéz, zsíros, túlfűszerezett ételek. Ugyancsak felelős lehet a túlzott alkohol- vagy kávéfogyasztás, a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása, a dohányzás, a stressz, bizonyos fájdalomcsillapítók vagy antibiotikumok. Ritkább esetekben komolyabb betegséget is jelezhet a diszpepszia, például fekélyt vagy epekövességet. Ha az életmódváltást követően sem javulnak a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni.
A diszpepszia kezelése során fontos, hogy ne tüneti kezelést végezzünk, hanem oki terápiát. Első lépésben fel kell tárni a diszpepszia okát, majd azt megszüntetni. Ha a rossz életmód okozza az emésztési zavart, akkor életmódunkon, táplálkozásunkon kell változtatni. Vezessük ki étrendünkből a finomliszteket, helyettük fogyasszunk teljes kiőrlésű pékárut, a finomított cukrot tartalmazó ételek fogyasztását szorítsuk a minimumra! A szénsavas üdítőket cseréljük le szénsavmentes ásványvízre, tisztított vízre vagy gyümölcs- és gyógyteákra. Együnk naponta többször keveset, hogy ne terheljük gyomrunkat! Kezdetben kerüljük a nyers zöldségeket, inkább főzzük vagy pároljuk meg őket és ízesítsük őket emésztést javító fűszerekkel. Ilyen a kurkuma, a gyömbér, a feketebors, a borsikafű, a bazsalikom, az édeskömény, a koriander, a pirospaprika, a majoranna és a rozmaring. Fontos azonban, hogy minden fűszert, különösen a csípőseket (borsfélék, gyömbér) csak módjával használjuk.
Emésztésünket azzal is javíthatjuk, ha minden főétkezés előtt megiszunk egy csésze citromfű teát.
Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos.
Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos. Epehajtó.